Mustafa ya Mustafa, Segala Urusan di Angkor Wat Beres

Sophat membawaku langsung ke Garden Village yang direkomendasikan Mustafa. Saya mengenal Mustafa lewat FB dan WA. lokasi penginapan di Street So Khan. Ini di titik kejut, night bazaar, market, backpacker areal seperti di Malioboro, Yogya atau Puppies di Bali, Khaosan di Bangkok. Asiknya berdampingan dengan muslim area: ada halal food dan masjid.

Tentu Ini memudahkan urusan salat dan makan. Backpacker Restaurant milik Pak Nasir yang bersebelahan dengan masjid serba murah dan beraneka menu.

Aku dengan Mustafa sudah janji akan melihat fajar di Angkor Wat. Pukul 05:00 , bada subuh, Mustafa akan menjemput.

Aku ragu karena hujan. Tapi Mustafa tetap datang menjemput. Aku sudah siap di lobi. Semua turis mancanegara sudah bersiap di lobi. Ada yang naik Van, tuk tuk, bus. Fajar di Angkor Wat jadi jualan pariwisata andalan.

Tiket masuk US$ 37. Beli jas hujan US$ 1. Kalau payung US$ 7. Jalanan kota ramai. Mustafa menembus hujan, lupa membawa jas hujan.

Angkor Wat tetap ramai walaupun gerimis, fajar tak muncul bukan halangan. Kemudian Ta Phrom temple, dimana patung-patung Brahma tak berkepala.

Terakhir di Baton Temple, tempat lokasi film Tomb Raider dibuat. “Angeline Jolie berjasa melambungkan Angkor Wat, ” kata Mustafa.

Kali ini Mustafa membantu saya memotret dan membuat video. Aku sangat terbantu. Mustafa secara total memotret di spot foto yang pernah dipakai Jolie beraksi.

Setelah itu tour di Komplek Angkor Wat aku sudahi. Aku teringat Piramida di Mesir, Taj Mahal di India, Ayutthaya di Bangkok dan Borobudur di Yogya. Semua orang tertarik untuk datang. Hanya sayang, Trowulan di Mojokerto belum maksimal kita jual.

Oke, jika ke Angkor Wat, ini nomor WA Mustafa di (+855)70596040 . Jangan ragu, kontak dia untuk urusan transportasi dan dokumentasi. Insya Allah, lancar. (Gol A Gong)

Satu gagasan untuk “Mustafa ya Mustafa, Segala Urusan di Angkor Wat Beres”

  1. Selamat datang ke Siem Reap, Cambodia. Saya Mustafa menyediakan pelbagai perkhidmatan kepada semua pelancong yang datang ke Siem Reap. Kepada semua pelancong tidak kira siapa sahaja. Anda tidak perlu risau kerana saya menyediakan perkhidmatan tuk-tuk dan juga kereta dengan perkhidmatan yang sangat memuaskan. Malah saya juga boleh membantu anda untuk mendapatkan tempat penginapan yang murah juga boleh membawa anda menerokai dan mengembara bumi Siem Reap, Cambodia ini. Boleh hubungi saya di -whatsapp +85570596040

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.